Programma (De Nederlandstalige toneelversie)

>>Zie persreacties


4 Oscars, 7 Baftas en 1 Golden Globe. The King’s Speech is de meest bekroonde film van 2011 geworden. De met een Oscar bekroonde auteur David Seidler heeft niet alleen een filmscenario, maar tevens een theaterscenario geschreven, dat grotendeels met elkaar overeenkomt. Theater Nomade heeft door internationaal netwerken de exclusieve Nederlandstalige opvoeringsrechten voor Nederland en Vlaanderen verworven. Zij heeft het stuk voor najaar 2012 op repertoire. Impact
entertainment het stuk voor najaar 2012 aan de Nederlandse theaters verkocht. Wij rekenen op een reprisetournee in het seizoen 13/14.

Historisch verhaal

The King’s Speech handelt over de stotterende Britse koning George VI en zijn spraaktherapeut Lionel Logue. Het stuk speelt aan het Britse hof in de jaren 30.
‘The British Empire’ beleeft haar laatste dagen en de moderne massamedia is middels de radio in opkomst. Het Britse koningshuis raakt in crisis wanneer Koning Edward VIII om een liefdesaffaire vrijwillig aftreed en plaatsmaakt voor zijn jongere broer Bertie, beter bekend als de latere George VI .
George VI is de vader van de huidige koningin Elisabeth en heeft een handicap: Hij stottert.

 

De Australische logopedist Lionel Logue geeft hem de middelen en het zelfvertrouwen om zijn publieke taak waar te maken. Zoals Shakespeare het Britse hof in de 16e eeuw beschreef, doet David Seidler dat in de 20e eeuw. Het toneelstuk baseert zich op werkelijk gebeurde historische gebeurtenissen en documentair materiaal. Het toneelstuk eindigt met de vermaarde speech van George VI uit 1939 waarmee deze het begin van de 2e wereldoorlog aankondigt.

Stotteren en onze opvoeringsambitie

Koning George VI, auteur David Seidler en Ab Gietelink hebben een pijnlijke gemeenschappelijke erfenis. Zij waren stotteraars. Theater Nomade zal het toneelstuk in een klassieke jaren 30 enscenering met gebruik van zwart-wit filmfragmenten en documentair radiomateriaal opvoeren.
De originele radiospeeches van George VI, Chamberlain en Hitler. 78 toeren grammofoons, een jaren 30 microfoon en een badkuip op gouden pootjes. Het toneelproject wil niet alleen de meest smaakmakende voorstelling van het seizoen 2012/2013 worden. maar tevens een inspirerend voorbeeld voor de 200.000 mensen in Nederland die stotteren.