THE KINGS’ SPEECH

De Nederlandstalige toneelversie

David Seidler

 
 


Ab Gietelink / Peter Faber

 
 

4 Oscars, 4 Academy Awards, 7 Baftas en 1 Golden Globe. The Kings’ Speech is de meest bekroonde film van 2011 geworden. Theater Nomade heeft door internationaal netwerken de exclusieve Nederlandstalige opvoeringsrechten voor Nederland en Vlaanderen verworven. Zij heeft het stuk in topbezetting voor najaar 2012 op repertoire. Senf Theaterpartners zal aan het aan de Nederlandse en Vlaamse theaters aanbieden.

Historisch verhaal
The Kings’ Speech handelt over de stotterende Britse koning George VI en zijn spraaktherapeut Lionel Logue. Het stuk behandelt de situatie aan het Britse hof in de jaren 30. The British Empire beleeft haar laatste dagen en de moderne massamedia is middels de radio in opkomst.
Het Britse koningshuis raakt in crisis wanneer Koning Edward VIII om een liefdesaffaire vrijwillig aftreed en plaatsmaakt voor zijn jongere broer Bertie, beter bekend als de latere George VI .
George VI is de vader van de huidige koningin Elisabeth en heeft een handicap: Hij stottert. Zoals Shakespeare het Britse hof in de 16e eeuw beschreef, doet David Seidler dat in de 20e eeuw. Het toneelstuk baseert zich op werkelijk gebeurde historische gebeurtenissen en documentair materiaal. Het stuk eindigt met de vermaarde speech van George VI uit 1939 waarmee deze het begin van de 2e wereldoorlog aankondigt.

Stotteren en onze opvoeringsambitie
Koning George VI, auteur David Seidler en Ab Gietelink hebben een pijnlijke gemeenschappelijke erfenis. Zij zijn ex-stotteraars. David Seidler heeft decennia gewacht met zijn ambitie om dit film- en toneelscript te realiseren.
Theater Nomade zal het toneelstuk in een klassieke enscenering met gebruik van zwart-wit filmfragmenten en documentair radiomateriaal opvoeren. Ab Gietelink en Peter Faber zullen de hoofdrollen bezetten.
Het toneelproject wil niet alleen de meest smaakmakende voorstelling van het seizoen 2012/2013 worden. Ideële inzet is tevens een bijdrage te leveren aan het levensperspectief van die mensen, die stotteren

 

Auteur David Seidler
Vertaling Tom Kleijn

George VI Ab Gietelink
Lionel Logue Peter Faber
Totaal 5 acteurs en een musicus
De volledige cast zal eind 2011 bekend worden
Producent: Theater Nomade

Tourneeperiode: September t/m December 2012
Duur voorstelling: Avondvullend 2 x 45-60 min met pauze.

Producent:
Theater Nomade, Postbus 10677, 1012 DL Amsterdam Tel. 020-6941082 www.theaternomade.nl

Boekingen:
Impact Entertainment, Nieuwegein, Nederland
Tel. (0)30 - 267 3762
info@impactentertainment.nl Www.impactentertainment.nl