ICH BIN EIN EX-STOTTERAAR!

terug


Ik ben een ex-stotteraar. Wanneer ik het hoofdredactioneel commentaar in het NRC lees bestaat een dergelijke soort niet. ’Met Stotteren kun je leren overweg te gaan, maar over gaat het niet helemaal’ en in het artikel van Sander Voormolen (NRC 24 Febr.11) mag ik lezen: ‘’Stotteren is sterk genetisch bepaald’’ en ‘’vloeiend speken wordt bij volwassen stotteraars nooit meer automatisch’’. Men poneert hier zelfs het bestaan van een stottergen. Het NRC keert hiermee terug naar ouderwetse deterministische opvattingen uit ‘nieuw’ Amerikaans onderzoek. Zoals in de jaren 60 de ‘maakbare mens’ werd uitgevonden, keren we anno 2011 terug naar een wetenschappelijk paradigma uit de jaren 50. Conservatief ideologische axioma’s, die verkocht worden als ‘vernieuwde’ wetenschappelijke inzichten.

Op basis van harde empirische feiten is er in de ‘stottergeschiedenis’ echter sprake van ‘maakbaarheid’ ofwel ‘stotteren’ is gewoon te genezen middels een ademhalingstherapie. Ik herinner me nog de ontmoeting met ex-operazanger Del Ferro. We schrijven 1981 Amsterdam-Zuid.
Hij stelde met plomp zelfvertrouwen. ‘Stotteren gaat over het vastzetten van je middenrifspier en als je die leert beheersen dan ben je er vanaf. Hoe doe je dat? Gewoon door te leren ademhalen en daar hebben wij hier oefeningen voor’. Verfrissend na alle psychologische, linguistische en genetische kletspraat. Het klinkt natuurlijk wat simpeler dan het in de praktijk was, maar die ademhalingstherapie werkte wel, bij mij, maar in min of meerdere mate bij iedereen die meedeed.

Had ik tijdens mijn stotterperiode moeite met mondeling taalgebruik. Nee, ik was extreem verbaal talig. Had ik last van faalangst? Beduidend minder dan gemiddeld. Had ik moeite met spreken in het openbaar? Integendeel, ik nam altijd als eerste het woord. Ben ik psychologisch onzeker? Allerminst.
Als er een stottergen is, dan moet ik hem vast hebben, maar een stottergen is een nieuwe religie. Ik kan niet bewijzen dat ik het gen niet heb net zo min als ik kan bewijzen dat god niet bestaat. Maar de empirische feiten in mijn leven wijzen wel een andere kant op. Het is schijnbaar mogelijk je stotter volledig te overwinnen en tekstacteur te worden. In mijngeval een tekstacteur, die zich toelegt op het feilloos opvoeren van de moeilijkste literaire en poëtische teksten uit de Nederlandse letterkunde. Uit recensies in ook het NRC Handelsblad mag ik afleiden dat ik daarin redelijk succesvol was. Heb ik nog wel eens last van een stotterblokkade? Eigenlijk nauwelijks. Wanneer ik me voorstel dat ik de rol van George VI zou mogen spelen in de terecht bekroonde film ‘The Kings’ speech’ zou ik moeite moeten doen om het me weer te herinneren. Hoe voelde het ook weer om echt te stotteren?

Ik ben niet de enige ex-stotteraar, die van spreken in het openbaar zijn beroep heeft gemaakt. Er zijn veel acteurs met enige stotterachtergrond, die nu extreem verbaal met taal goochelen. Misschien mogen die acteurs een hoopvol rolmodel zijn, voor die mensen die worstelen met hun ademhaling en daarom stotteren. Laat stotteraars zich niets wijsmaken door ‘nieuw wetenschappelijk onderzoek’. Voor stotteren is gewoon een werkbare therapie. Velen zijn U voor gegaan en kunnen zeggen: ‘Ich bin ein ex-stotteraar!’

Ab Gietelink
(Klassiek tekstregisseur, acteur en ex-stotteraar)